Back to Top

Bijlage 9 Het Louvre

Paleis van koning Philippe Auguste

bar1

 

Het middeleeuwse kasteel van het Louvre, de oorsprong van het huuidige museum, werd gesticht door koning Philippe Auguste van 1190 tot 1202. Het geeft zijn wilaan, om van Parijs zijn hoofdstad te maken. Het wordt onder de regering van Karel V in de veerteinde eeuw afgebouwd. In het begin bevatte het alleen een ommuring en een donjon.

Het oorspronkelijke kasteel

De Donjon :

De oorspronkelijke donjon werd in 1200 gebouwd en François I vernietigt hem in 1528.

Het was een grote circelvormige toren omgeven door een slotgracht waarvan men het tracée nog kan volgen in de vierkante binnenplaats: een verharding van de vloer geeft de vroegere grenzen aan. Hij was 32 meter hoogen 15 meter in diameter. De muur was aan de basis 4,2 meter dik. Het was het symbool van koninklijke macht en herbergde de schatkist van het koinkrijk en de koninklijke archieven, maar de koning verbleef er nooit.

De ommuring:

Een vierhoekige ommuring van 77 bij 70 meter omringt de donjon. Zij wordt versterkt met hoektorens en bastions. De ingang wordt gevormd door een ophaalbrug tussen twee torens. Er waren woonverblijven in het zuiden en westen. De westelijke muur was bijzonder versterkt omdat vandaar het gevaar dreigde. Deze muur is bewaard gebleven bij de herbouw van het Louvre door Karel I. Hij liet de andere muren afbreken

louvre 4

Illustratie uit het manuscript: Les très riches heures du duc de Berry" (représentation datant de Charles V)

 
louvre 7 

De opgravingen:

Recente reatauratiewerkzaamheden aan het vierkante plein emn de constructie van de pyramide hebben gelegenheid geboden om opgravingen te verrichten. De slotgrachten, de fundaties en de basis van de donjon van het kasteel zijn hierbij ontdekt.

Tijdens het bezoek kan met in de slotgrachten rondlopen van het middeleeuwse fort, om de basis van de donjon heen lopen en de slotgrachten aangelegd door Karel V doorlopen.

Onder de objecten die bij de opgravingen zijn gevonden is een paradehelm van Karel VI die uit 169 fragmenten is opgebouwd.

planlouvre

 louvre 5
louvre 6 
Maquette van het oorspronkelijke paleis
Huidige rondgang in het Louvre; fundamenten van de donjon

De diverse fases van het Louvre

louvre 10

Vanuit het oorspronkelijke kasteel (in rood), dat slechts een kwart van het huidige vierkante plein beslaat, kan men de diverse fases in de bouw volgen:

  • vanaf 1364 laat Karel V het paleis vergroten. Hij breidt het defensieve systeen uit en laat verdedigde doorgangen bouwen in de flanktorens. De verbeteringen die door Karel V zijn aangebracht zijn zichtbaar in de miniaturen van de "Riches Heures du duc de Berry". Hij laat vensters maken in de torens en de bastions, zodat de woonvertrekken en stuk comfortabeler werden. Sommige elementen zijn gemaakt van oude grafstenen. (kerkhof Saints-Innocents)
  • vanaf 1528, besluit Françcois I om het kasteel te verbouwen tot een luxueuze residentie in Renaissance stijl.Hij vernietigt de oude middeleeuwse gebouwen tot aan het grondoppervlak en een nieuw gebouw verrijst rondom een groot plein (cour Napoléon). De architekt Peirre Lascot bouwt ten slotte twee nieuwe vleugels die beide zijden van het oude kasteel beslaan.

Het bovenstaande schema hieronder toont aan dat het gaat om het allereerste begin van het huuidige gebouw.

Het konklijk paleis wordt in1793 in een museum veranderd.