Back to Top

 

Bijlage 4
De Verovering van Engeland door Willem de Veroveraar

bar1

 

Willem de Veroveraar

Willem werd waarschijnlijk in het najaar van 1028 geboren en was de buitenechtelijke zoon van Robert de Duivel en Herleva, dochter van een leerlooier genaamd Fulbert. Hij werd geboren in het Normandië niet ver van Caen Zijn vader ging in 1034 op perlgrimdtocht, waarschijnlijk als boetedoening voor de moord op zijn broer. Dat hij als buitenechtelijk kind toch werd aabgewezen als erfopvolger lag aan het Vkingrecht, dat in Normandië nog steeds werd gehanteerd. Roberty overleed tijdens zijn pelgromstocht en Willem volgde hem op als hertog van Normandië. Willem was toen nog geen tien jaar oud en de werkelijke macht lag bij zijn hovelingen, in het bijzonder bij zijn voogden. Er werd door de Normandische adel fel om deze posities gevochten en meerdere voogden sneuvelden of werden vermoord. Ook werden meerdere aanslagen op Willem zelf gepleegd.

Tijdens de steun 1044/45die Normandië gaf aan de Koning van Frankrijk Hendrik I bij zijn strijd tegen Anjou werd Willem 16 en dus volwassen. In 1046 werd Willem geconfronteerd met een opstand van zijn neef GUY (zoon van Adelheid van Normandië) en mloest hij vluchten naar Hendrik I. Een jaar later keerde Wimmen terug en versloeg zijn tegenstanders samen met de Franse koning bij de slag van Val es Dunes, bij de rivioer de Orne. Willem koos Caen als hoofdstad. In 1053 trouwde Willem in het geheim met zijn achternicht Mathilde van Vlaanderen en versterkte daarmee de band met Vlaanderen. Vanwege bloedverwandschap (t5e graad) werd het huwelijk niet aanvaard door de paus en door Hendrik I. De laatste verloorbij de poging Willem te onderwerpen twee veldsklagen in 1054 en 1055. De nieuwe paus Nicolaas II keurde het huwelijk alsnog goed. Willem veroverde in 1062 Maine en daarmee was zijn macht voorgoed gevestigd.

De zoon Harold van de hertog 'Godwin van Wessex' led in 164 schjipbreuk bij Ponthieu en werd door de lokale heer gevangenomen. Willem regelde zijn vrijlatingen  liet hem als tegenp^restatie zweren hem te steunen bij zijn aanspraken op de Enelse troon.Toch werd Harold door het Engelse genootschap witenagemot, na het overlijden van Eduard de Belijder( 4 januari 1066), uitgeroepen als koning van Engeland. Harold verklaarde dat zijn eed onder dwang was afgelegd.

 

Willem zag niet af van aanspraken op de Engelse troon . Hij kreeg hulp van edelen uit Bretagne, Vlaanderen en het hele westen van Frankrijk en verzamelde een vloot van bijna 700 schepen. Harold stuurde een vloot en een leger naar het zuiden van Engeland, maar moest dat late terugtrekken naar Lonen. Het leger bestond voornamelijk uiit boeren die tijdens de oogsttijd het recht hadden het leger te verlaten. Willenwerd opgehouden door slecht weer en moest beschutting zoeken in de baai van de Somme. Hij landde pas op 28 september 1066 bij Pevensey op de Engelse kust, zonder tegenstand te ontmoeten. Willem bleef aan de kust en bouwde bij Hastings een kasteel dat hij in kant-en-klare onderdelen uit Normandië had meegenomen, als verdediging tegen een mogelijke aanval over zee. Op 14 oktober versloeg Willem Harold bij de slag van Hastings. Harold kwam daarbij om het leven. Daarmee was het pleit nog niet beslecht. De Engelsen kozen Edgar Aetheling als koning. Willem trok op via Dover en Canterburry naar London. De eerste poging om de Tower Bridge te veroveren mislukte en Willem liet verse troepen aanrukken uiit Normandië. daarna lukte de aanval wel en op 25 december werd Willem in de Westminster Abbey tot koning van Engeland gekroond.
Willem kreeg divesr opstanden te verwerken, die hij allemaal neersloeg. Willem introduceerde het feodale stelsel in Engeland, en benoemde veel Franse edelen in Engelse posities. Daarbij gaf hij ze bezittingen die over grote gebieden waren versnipperd zodat ze geen echte machtsbasis konden opbouwen. Hij bouwde ongeveer 80 kastelen, waaronder de Tower of London.
De hele verovering van Engeland werd geleid als een commerciële onderneming. Alle bijdragen werden minitieus vastgelegd.

Het probleem dat door deze verovering onststond was dat Willem, als vazal van de koning van Frankrijk, koning van Engeland was.